Co warto zjeść na Litwie? KUCHNIA LITEWSKA

Kuchnia litewska kojarzy mi się z ogromem potraw z ziemniaków i, w mniejszym stopniu, z mięsem. Są to potrawy tłuste, ale też bardzo pożywne. Jednak pierwsza myśl, gdy słyszę hasło ‘kuchnia litewska’ to wspaniały chłodnik, który skradł moje serce w gorące czerwcowe dni.  Alkohole? Zdecydowanie na bazie miodu 🙂 Litewskie potrawy dość mocno przypominają polską kuchnię.

Co warto zjeść będąc na Litwie? Poniżej wypisałam kilka potraw, których warto skosztować. Gdzieniegdzie znajdziecie ceny (stan na czerwiec 2018 r.). Zaczynamy od sztandarowego chłodnika, o którym wspominał już Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”:

Sędzia, kiedy już gości jak trzeba ustawił,
Żegnając po łacinie, stół pobłogosławił;
Mężczyznom dano wódkę; za czym wszyscy siedli
I chłodnik zabielany milcząc żwawo jedli.
Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi,
W towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi.

Zupy:

• šaltibarščiai – chłodnik litewski podawany z pieczonymi ziemniakami (2,8e)
tiršta burokelius sriuba su kiaulienos gabaliukais – gęsta zupa z buraków z kawałkami wieprzowiny podawana na ciepło (3,5e)

Chłodnik litewski

Dania główne i przekąski:

• idžkukuliai se mesa / cepelinai – cepeliny, kartacze czyli pyzy z ziemniaków z mięsnym farszem, często okraszone cebulką, skwarkami z dodatkiem śmietany (5e)

Cepeliny czyli nasze polskie pyzy/kartacze

dedelis bulvinis blynas – placki ziemniaczane (4e-5e w zależności od dodatków)
kugelis – babka ziemniaczana ze skwarkami
kibiny – pieróg z mięsnym farszem (z ciasta jest pleciony warkocz)
ceburekai – czebureki czyli smażone na głębokim oleju duże pierogi z farszem. Podawane na ciepło. Wywodzą się z kuchni kaukaskiej. Pierwszy raz jadłam czebureki na Krymie, gdzie często spotykane są z mięsem mielonym; z ziemniakami; z pomidorami i serem. Nad Bajkałem kosztowałam z serem. Smaczne i zapychające.
chaczapuri imeruli  gruziński przysmak czyli okrągły placek z nadzieniem serowym, które również są popularne na Litwie. My próbowaliśmy w restauracji z różnymi farszami (4e-8e). Z rozmaitym nadzieniem nie smakował tak jak tradycyjny gruziński placek

skilandis – suszona wędlina, kindziuk

Chaczapuri imeruli

Desery:

  • sakotis – to po prostu nasz sękacz przede wszystkim popularny na Kaszubach i Suwalszczyźnie
    pyragas medutis / medaus tortas – tort przypominający marcinek hajnowski, którego miałam okazję niedawno skosztować (dzięki, Łuki!). Pyszne ciasto przekładane masą śmietankową, bardzo czasochłonne. W restauracji podawane z orzechami i szałwią. Spróbujcie – jeśli nie na Litwie to na Podlasiu (4e)
    tinginio ledai – czyli blok czekoladowy z dodatkiem, często herbatników (3,5e)

A do picia:

•  kwas chlebowy – sfermentowany napój z chleba, który ma liczne właściwości zdrowotne. Pierwszy raz pity przeze mnie w podstawówce przy okazji wyjazdu w góry – nie posmakował. Przekonałam się do niego dopiero będąc na Ukrainie i w Rosji J Nadal nie jest to mój ulubiony napój, jednak znam wielu ludzi, którzy go kochają
piwo – bardzo popularne Volfas Engelman
litewskie miody pitne i nalewki – niedawno od pewnego Litwina dostałam nalewkę „Trakai” czyli litewski miód łagodny , który ma 15% alkoholu. Jeszcze nie próbowałam 🙂 Ponoć ma lekko korzenny smak

Miodowa nalewka

13 Replies to “Co warto zjeść na Litwie? KUCHNIA LITEWSKA”

  1. Hi there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend
    to my friends. I am confident they’ll be benefited
    from this site.

  2. I am not sure where you’re getting your information, however great topic.
    I must spend a while finding out more or figuring out more.
    Thanks for excellent information I was on the lookout for
    this information for my mission.

  3. I like the helpful information you provide in your articles.
    I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
    I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!
    Best of luck for the next!

  4. Nie miałam okazji zwiedzić Litwy, ale z pewnością to nadrobię. Jeśli chodzi o ptrawy, to wpis dla mojego faceta – on kocha próbować nowych rzeczy. Ja jestem wegetarianką, więc u mnie większy problem z dopasowaniem jedzenia :p

  5. What’s up, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing data,
    that’s genuinely excellent, keep up writing.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *